Ruokinta ennen

Tällä sivulla kerron ruokintatavat, joilla koirani on aikoinaan ruokittu. Tämän hetkinen ruokintatyyli löytyy ylemmältä sivulta, ruokinta. Sivulla on myös kerrottu ongelmista mitä on ollut ja miten muutos on vaikuttanut koiriin.

↓ Tapa 1 - Koirat tulee taloon
↓ Tapa 2 - Tutustuminen raakaan lihaan
↓ Tapa 3 - Barfin salat

Tapa 1 - Koirat tulee taloon 1998-2002

Ensimmäinen koirani, Jasmin, saapuu kesällä 1998. Kasvattajan ohjeiden mukaan pennulle syötetään papanoita. Ensimmäinen vaihtoehto oli Mastery, mutta niitä ei Lappeenrannasta saanut, joten kasvattaja suosittelee Nutroa. Sitä syötettiin koiralle. Ensin Nutron penturuokaa ja myöhemmin aikuisten ruokaa, vaihdellen eri sisältöjä (kanapohjainen, kalapohjainen jne.). Riisiä keitettiin myös ruoan sekaan silloin tällöin.

Jasmin

Jasmin oli nirso ja vauhdikas pentu meille tullessaan. Jasmin söi kun sitä huvitti ja sille ruvettiinkin pitämään papanoita saatavilla lähes aina. Ajatus oli, että koira syö kun haluaa. Ja näinhän Jasmin tekikin. Jasmin-pennusta kasvoi terve koira. Laihana se pysyi aina, muttei missään vaiheessa aliravittuna.

Kesällä 2002 Jasmin sai kaverin, Junon. Juno oli kunnon possu jo ennen luovutusta. Sille kelpasi kaikki mikä vähänkään muistutti ruokaa. Meille tullessaan oli Juno turvoksissa, sillä se oli kerennyt syödä reilusti yli tarpeidensa, jättäen sisaruksensa vähemmälle ruoalle. Junon ruokahalu sai Jasminen harkitsemaan oman ruokansa puolesta, ja auttoikin nirsouden loppumiseen. Koska Junolla ei ollut minkäänlaisia ongelmia nirsouden suhteen, oli Jasminenkin taivuttava syömään kun ruoat annettiin. Muutoin tuo Pohjaton Kuilu olisi syönyt molempien ruoat.

Juno

Molemmat koirat söivät papanoita ja riisiä ensimmäiset vuodet elämästään. Junon kutinat ja ihon punoitus nuolemisesta alkoi tulla esiin ensimmäisen ikävuoden lähentyessä. Kerran käytimme Junon eläinlääkärillä saakka, sillä oireet olivat melko voimakkaat. Tuolloin korvista todettiin hiivaa ja eläinlääkäri epäili allergiaa ruoasta. Niinpä ruoka vaihdettiin allergiaruokaan, eli Hill'sin papanoihin. Junon kunto oli parempi, muttei oireeton. Tästä lähti uusien papanoiden etsiminen, sillä Hill'sin ruoka ei maittanut yhtään Jasminelle, eikä tuonut ratkaisua Junon ongelmiin.

Tapa 2 - Tutustuminen raakaan lihaan 2002-2006

Koirat syövät Nutron papanoita. Juno kutisee, nuolee itseään sekä haisee. Turkki on hyvä, mutta rasvainen. Junon oireiden takia vaihdellaan papanoita, kokeilussa mm. Eukanuba. Mikään ei tuntunut auttavan, vaikka oireet hellittivät aika-ajoin. Juno pysyi pirteänä eikä oireiden takia haluttu juosta eläinlääkärissä antibiootteja hakemassa.

Hiljalleen rupesimme tutustumaan Kennelrehuun ja sen tuotteisiin. Juttelut monien koiraihmisten kanssa toi lihan antamisen koirille mielenkiintoiseksi. Niinpä sitä kokeiltiin ja haettiin autolta ruokaa. Liha laitettiin papanoiden sekaan ja se maittoi erinomaisesti koirille. Jasmin ja Juno söivät ruokansa hyvällä ruokahalulla. Lihat syötettiin raakoina automaattisesti. Toisinaan mukaan heitettiin yli jääneitä ihmisten ruokia.

Kesällä 2004 oli Junolla pennut. Tuosta katraasta jäi tyttö, Martta, kotiin kasvamaan.

A-pennut Junon pennut ruokailemassa

Ruokintaan en ollut kovinkaan paljon perehtynyt ja niin pennut kuin Junokin söivät nappuloita ja lihaa. Pennut kasvoivat hyvin ja samalla linjalla jatkoi lähes kaikki uudetkin kodit pennuilla. Juno oli kunnossa, joskin iho oli enemmän tai vähemmän ärtynyt nuolemisesta. Ei kuitenkaan rikki.

Hiljalleen Martan kasvaessa rupesi papanat jäämään taka-alalle ja Martan ollessa täysikasvuinen, oli ruokinta lähestulkoon pelkästään eri lihojen varassa. Toisinaan ruokaan tehtiin puuroa tai keitettiin riisiä.

Tapa 3 - Barfin salat 2006-2007

Rupesin etsimään enemmän tietoa BARF ruokintatavasta. Ruokinta muuttui sen verran, että mukaan tuli lihojen lisäksi broilerin siivet, sekä muita luita ja soseet.

LIHAT: Lihoina kaikki mahdollinen, kuten nauta, sika, kana, kalkkuna, poro ja hevonen. Pääasiassa ostokset olivat kennelrehun autolta. Sisäelimet tulivat kuvioihin mukaan.

LUUT: Luina syötin kokonaisia kukkoja teurastamolta. Siivet ja koivet saatoin antaa omana luuaterianaan, mutta ruhon pilkoin lihan sekaan. Lisäksi koirat saivat teurastamolta kurkkutorvia kokonaisia, keuhkoja, hetuloita ja häränhäntiä. Satunnaisesti myös muiden eläimien luita.

SOSE: Soseessa vaihtelevasti erilaisia kasviksia ja hedelmiä. Pääosa koostui aina vihreistä kasviksista, kuten salaatti, kurkku ja parsakaali.

LISÄT: Merilevä, valkosipuli, pellavasiemen-, kala- ja rypsiöljy.

ALOE VERA: Tällä hetkellä kokeilussa on Aloe Vera tuotteet. Kutiavalle iholle ostin rasvaa sekä suihkeen ja sisäisesti käytettäväksi juoman. Tämä on myös yksi vaihtoehto vitamiineille. Tällöin koiralle syötetään lihaa, luita ja soseita normaalisti, mutta kaikki lisät (kuten merilevä ja vitamiinit) jätetään pois, lukuun ottamatta öljyjä.

Olen huomannut, että koiristani Junolla rupeaa nykyisin iho kutiamaan, jos annan riisiä tai makaronia. Tätä kuitenkin vielä tarkistan enkä poista täysin ruokavaliosta testauksen takia. Nyt olen tehnyt puuroa (ohraa + riisiä 3:1) ja lisännyt sitä ruokaan. Pieni määrä ei ole vielä ainakaan aiheuttanut ongelmia. Jos koira oireilee vahvasti, on otettava käyttöön eliminaatiodieetti. Tällöin ruoka koostuu tietystä lihasta, luista sekä vain esim. 2-3 kasviksesta. Tätä jatketaan ainakin kuukausi ja muutetaan tarvittaessa. Jos oireet näyttää hyvältä, voi hiljalleen yksitellen lisätä lihoja, luita ja kasviksia.

Alkuun soseen syöminen ei meinannut mennä ollenkaan Jasminen päähän. Myös Martta nirsoili. Huomasin, että tietyt ainekset soseessa eivät toimineet ja muutin hieman reseptiä. Pois jäi ananas ja kaali ainakin. Etenkin kaali teki soseeseen epämiellyttävän hajun, ja se tuntui ajavan koirat pakosalle. Niinpä yksinkertaistin soseen tarveaineet mietoihin ja vihreisiin kasviksiin, kuten kurkku, parsakaali ja kesäkurpitsa. Hiljalleen ruoka rupesi maistumaan myös Jasminelle.

Luiden anto sujui lähes ongelmitta Junolle ja Martalle. Mutta Jasmin uskollisesti nirsoili, eikä ymmärtänyt lötköjen siipien päälle. Eikä se työ kiinnostanut Jasminea… Niinpä aloin pilkkoa saksilla luut n. 2 cm paloiksi. Paastopäivien jälkeen ne meni alas, mutta ei innokkaasti. Niinpä ruokinta muuttui luiden osalta luu-liha-aterioiksi. Lisäsin siivet muutamassa osassa pilkottuna lihan ja soseen sekaan. Tällä tavoin myös Jasmin suostui syömään ruokansa hyvällä mielellä. Ongelmia luiden ja lihan yhdistämisestä ei ollut.

Muutos edelliseen ruokintatapaan ei näkynyt kuin Junossa. Vaikka kaikki koirat olivat syöneet jo vuosia lihaa, eikä nappuloita, mutta silti Junon keho aloitti puhdistautumisen. Reaktio oli melko voimakas ja tuli teurastamolta haetuista torvista. Nuo torvet olivat kokonaisia ja isompia kuin aikuisen miehen nyrkki, joten työtä riitti koirilla, kun niitä rupesivat syömään.

Junon keho reagoi muutokseen niin, että Juno oksenteli ruokailun jälkeen iltalenkillä. Ruokailuista saattoi olla kulunut aikaa jo monia tunteja, silti oksentelua esiintyi yli kuukauden ajan. Lisäksi Junon kakka oli limaista. Löysäksi ruoat eivät kuitenkaan mahaa tehneet, joten jatkoin reilusti syöttämistä. Pidin kuitenkin välipäiviä torvien annossa, jottei koiran elimistö olisi liian suurelle rasitukselle joutunut. Oireet hävisivät hiljalleen ja Juno tuli loistokuntoon! Junon turkista hävisi rasvaisuus sekä tumppuisuus. Iho tuli paremmaksi, eikä Juno kutissut enää. Koiran ominaishajukin lieveni ja eloisuutta tuli selvästi lisää.


Naudan hetuloita ja härän häntiä

Kesäisin voi sosetta tehdä myös luonnon kasveista. Niitä kannattaa käyttää hyväkseen ja lisätä salaatin sekaan. Kerättyjä kasviksia voi myös pakastaa ja kuivattaa talvea varten.

Huom! Ulkokoirat talvella: Liota soseeseen hyvin paljon vettä, niin että siitä tulee velliä. Suosittelen myös syöttämään läpi talven lihaista rasvaa, etenkin kovilla pakkasilla. Sitä ei kuitenkaan saa antaa joka aterialla, tai rupeaa vyötärönseutu leviämään. Se on kuitenkin turvallinen energialähde.

Kaikki kasvattamani pentueet tulevat syömään raakaa ruokaa alusta asti. Monet kasvattajat antavat hieman papanoita totuttamisen vuoksi, mutta itse en ole vielä tätä tehnyt. Kyllä papanoita saa pennulle antaa uudessa kodissa, mutta hyvin mielellään sitten vain vähän. Esimerkiksi papanat koulutuksessa on hyviä, silloin niitä ei tule annettua liikaa. Itse en siis kuitenkaan papanoita syötä koirilleni missään muodossa, vaan pysyn raakaruoassa. Makupaloina itse käytän juustoa tai makkaraa, jota ei voita kuin ehkä rasvainen meetwursti. Mainittava on kuitenkin, että viikonloppureissuille olen ottanut silloin tällöin koiranmakkaroita ruoaksi, helpottaakseni säilyvyyttä ja mukaan ottamista. Eivätkä nuo ole siihen vielä kuolleet.. Mutta täysin aiheessa pysyäkseni, löytyy markettien pakastealtaista mm. Oscar koiranruokia, jotka ovat raakaa lihaa. Näitä käytän myös, jos marketti on lähellä eikä paikassa ole pakastinta. Monet retkeilijät kuivattavat ruoat annoskokoisina valmiiksi matkaa varten, jolloin ne säilyttävät vitamiininsa sekä säilyvät päiviä ilman jääkaappia tai pakastinta.

Ruoan lisät

Ruokaan kannattaa lisätä öljyjä (kylmäpuristettua!), valkosipulia, merilevää. Öljyt, etenkin kalaöljy auttaa turkin kiiltoon ja siitä saa omega-3:sta, valkosipuli on luonnon oma loistorjuja ja merilevä tuhoaa bakteereita, lisää vastustuskykyä ja puhdistaa elimistöä kertyneistä myrkyistä. Merilevää ei suositella tiineille nartuille annettavaksi, ainakaan suuria määriä.

Koirani saavat ruokaan lisättynä lähes päivittäin valkosipulirouhetta, merilevää sekä kala- & pellavasiemenöljyä. Näitä kaikkia lisiä saa esimerkiksi KennelRehun autolta.

Vaihtoehtoisesti voi kaikki lisät, lukuun ottamatta öljyjä, korvata ruokaan lisättävällä Aloe Veralla. Juomassa on lähes kaikki vitamiinit ja se on puhdasta luonnontuotetta. Tätä juomaa suositellaan myös ihmisille. Kysy tuotteesta lisää jälleenmyyjältä, esim. SerpiStar Oy.

Itse olen aloittanut juoman antamisen koirille. Tosin se on vielä aluillaan ja määrä on hyvin vähäinen, jotta koirat eivät kieltäydy syömästä. Vaikka sitä en kyllä Junon osalta pelkää

Koska en pidä aina niin tarkkaa ruokavaliota koirillani, että ne varmasti saisivat kaikki tarvitsemansa vitamiinit, niin annan silloin tällöin (kun ruokinta on "lomilla") kuurin Citro-Oska vitamiinijauhetta. Siitä koirat saavat mm. sinkkiä, mikä helposti ruoista puuttuu. Ei kuitenkaan kannata hirveästi mitään vitamiinilisiä antaa jos ruokinta on mallillaan. Vitamiinilisissä täytyy muistaa annokset; ne sisältää monia eri vitamiineja ja toiset niistä on rasvaliukoisia ja varastoituvat elimistöön. Näistä koirat voivat saada yliannostuksen, joten varoen niitten kanssa. Finelin sivustolta löytyy myös erittäin paljon tietoa aiheesta.

Ruoan valmistus

Työläin asia tässä ruokinnassa on ylivoimaisesti soseen teko, sitä ei auta kieltäminen. Viimeksi ostin sosetarvikkeita niin paljon, että sain tehtyä n. 10 purkkia sosetta (á n. 400g) ja aikaa siihen vierähti 1,5-2 tuntia. Huomaathan, että sose on oltava täysin muussia, jotta koira pystyy sen hyödyntämään (raastaminen tai pilkkominen ei riitä).

Soseen tekoon käytän tavallista yleiskonetta. Vahvimmat ainekset, kuten porkkanat raastan ensin koneella tai pilkon veitsellä pieneksi ja sitten laitan ison terän pohjalle, joka soseuttaa ainekset. Kasaan soseen isoon kulhoon ja raastan/soseutan seuraavan erän. Kun kaikki vihannekset ja hedelmät on käyty läpi, niin sekoitan ne kulhossa ja laitan pakastusrasioihin. Tämä homma on kieltämättä aikaa vievää sekä sotkuista (ainakin itselläni), mutta kyllä sen silti jaksan edelleen tehdä, että koirani saavat terveellistä ruokaa sekä kaikki tarvittavat vitamiinit.

Luitten antoon ja pilkkomiseen käytän kalasaksia. Ne ovat siinä voittamattomat. Itse pilkon paljonkin, koska luina on kokonainen kana ja pennut eivät alussa saa isoja siipiä syötyä.

Papanoitten syöttöä en paheksu, jokainen tekee kuten parhaaksi näkee. Mutta jos koirasi kutisee, tekee hyvin suuria jätöksiä ym. ”oireilua”, niin suosittelen kokeilemaan raakaruokintaa. Jos papanoita ei halua jättää pois ruokavaliosta, niin suosittelen ainakin syöttämään niitä max. 50 % ja loput 50 % lihaa, ehkä hieman sosetta ja piimää tms. Tällöinkin ruokinta on jo paremmalla mallilla.

Muista, että papanat turpoavat! Määrä minkä koirasi syö 2-3 kertaistuu kostuessaan mahassa. Koiraa ei saa viedä pitkälle lenkille, hyppimään metsään yms. heti ruoan jälkeen. Vaarana on saada vatsalaukunkiertymä, johon koira pahimmassa tapauksessa kuolee.

Pudasta vettä tulee aina olla saatavilla koiralla kuin koiralla!
Linkkejä muihin sivustoihin liittyen BARFiin löytyy omilta linkki-sivuiltani (ylälaidasta). Raakaruokintaa voi helpottaa käyttämällä valmiita raakaruokia. Tällaisia ovat mm. NEU, Puhti, Vogel, jne.