«« Suomi 100-pentueen pääsivulle

Suomi 100-pentueen kasvatit
s. 11.10.2017

Satavuotiaan Suomen kunniaksi nimetty pentue. Osa nimistä tulee suomalaisesta elokuvateollisuudesta, osa on suomalaisille tuttuja nimiä. Olen itse karjalainen, joten Karjalaan sijoittuvat näytelmät sopivat paremmin kuin hyvin nimien kohteiksi.

Mintun ja Shingenin jälkikasvu:
Mike - Viena - Likka - Haiku - Tome - Stella - Hulda

Viribus Unitis Rokka "Mike"

#1 uros

© Sofia Hietanen
Rokka akita
Klikkaamalla kuvaa aukeaa diashow

Rek. FI54018/17
Kasv. Emilia Puustinen
Om. Sofia & Timi Hietanen, Vantaa

Terveys:
» KoiraNet
» Akitapedigree

Näyttelyt:

Rokka on muhkea poika, joka on ns. miehinen mies. Rokka näyttää jo nuorella iällä kuka on pomo, joten tästä kaverista kasvaa vahvatahtoinen akitauros. Vaikkakin Rokalla on dominoivuutta koirien suhteen, on se melkoinen sylipoika. Rokka sopiikin mitä mainioimmin perheensä vartijaksi, jolloin se saa kotonaan löhötä kainalossa ja nauttia rapsutuksista.

Mike muutti Sofian, Timin sekä Even perheenjäseneksi. Hauska jäädä seuraamaan kuinka isänsä kaltainen pojasta kasvaa.

Rokka esiintyy Väinö Linnan romaanissa, sekä valkokankaalla Tuntemattomassa sotilaassa

Viribus Unitis Justiina "Viena"

#2 narttu

© Sanna Juntunen
Viena akita
Klikkaamalla kuvaa aukeaa diashow

Rek. FI54019/17
Kasv. Emilia Puustinen
Om. Sanna Juntunen, Kajaani

Terveys:
» KoiraNet
» Akitapedigree

Näyttelyt:

Justiina on iso narttu, joka muistuttaa tuttua VU-linjaa. Justiina on jämäkkä tyttö, joka ei taatusti jää jalkoihin. Justiina on kuitenkin rauhallinen tyttö, joka harkitsee ja mieluiten ei suin päin syöksy mihinkään. Ihmisiä Justiina arvioi rauhassa ja tutustuu sen jälkeen.

Tämä suht kaunis, rauhallinen viirusilmä löysi kotinsa Sannan perheen luota! Viena, joka sai nimensä pentueteeman mukaisesti, onhan Sanna itse Vienan Karjalan korkeuksilta kotoisin, asustaa Hanin sekä Kendon ja kissaherra Töppösen kaverina. Viena löytää tiensä varmasti näyttelykehiinkin aikanaan. Toivotaan, että Vienasta kasvaa yhtä mallikelpoinen akita kuin kotona asustavat esikuvansa ovat. Luonteeltaan Viena on ujohko uusille ihmisille. Lenkkikaverina energinen ja reipas, joka jaksaa pistää hanttiin moottorikelkalle.

Justiina on Pekka ja Pätkä elokuvista tuttu tomera täti, joka on Pekan vaimo

Viribus Unitis Kaunis Veera "Likka"

#3 narttu

© Mervi Levänen
Likka akita
Klikkaamalla kuvaa aukeaa diashow

Rek. FI54020/17
Kasv. Emilia Puustinen
Om. Mervi Levänen, Maavesi

Terveys:
» KoiraNet
» Akitapedigree

Näyttelyt:

Kaunis Veera on kyllä nimensä veroinen hauska tyttö, joka tulee ensimmäisinä tutustumaan ja nuoleskelemaan, noh vähän myös pureskelemaan, sormia. Kaunis Veera omaa todella muhkean tuuhean turkin ja sen takia etsikin jo ihan pentuna kylmät kulmat, joissa nukkua. Veera on varsinainen ilopilleri, joka jää mieleen siihen tutustumisen jälkeen.

Pitkän harkinnan, rotuun tutustumisen ja oikean ajankohdan myötä Likasta tuli Levästen uusi perheenjäsen! Likka saa vartioida pihaa, häätää muutamat jänikset, myyrät ja peurat pihapiiristä. Ja siinä samassa hauskuuttaa perhettään pelkällä olemuksellaan. Likka omaa vahvan metsästysvietin, eikä tätä tyttöä voi silmistään vapaana ollessaan päästää.

Kaunis Veera on näytelmä, laulu ja elokuva

Viribus Unitis Heili "Haiku"

#4 narttu

© Hanna Uusi-Illikainen
Haiku akita
Klikkaamalla kuvaa aukeaa diashow

Rek. FI54021/17
Kasv. Emilia Puustinen
Om. Hanna Uusi-Illikainen & Tatu Takanen, Tampere

Terveys:
» KoiraNet
» Akitapedigree

Näyttelyt:

Heili omaa upean tumman värin ja on muutenkin kompakti viirusilmäinen kaunotar. Heili on ensimmäisten joukossa tutustumassa uusiin asioihin, vaikka välillä uudet asiat ujostuttaakin. Heili ei ole rämäpää, mutta energiaa tältä ihanuudelta löytyy. Heilin upea tumma väri on kenties peruja niin isältään kuin ukiltaankin.

Haiku asustaa kissaystävä Silverin kanssa ja oppii samalla uusia asioita maailman ihmeistä. Isompana tyttönä pääsee Haiku retkeilemään ja varmasti toimii siellä perheensä apuna. Kenties näyttäen mistä hyvät polut kulkee, tai ehkäpä jahdaten jäniksiä. Yhtälailla kuitenkin ulkoilmasta nauttien.

Haikun alkutaipale on ollut hankala. Ensin pentu tapaturmaisesti katkoi jalkansa, joka leikattiin. Haiku kuntoutui onneksi täysin ja kasvoi upeaksi neidoksi. Harmillisesti kuitenkin Haiku on kärsinyt jonkin verran iho-oireista.

Heili Karjalasta

Viribus Unitis Tom of Finland "Tome"

#5 uros

© Emilia Puustinen
Tome akita
Klikkaamalla kuvaa aukeaa diashow

Rek. FI54022/17
Kasv. Emilia Puustinen
Om. Jussi Homanen, Tuusula

Terveys:
» KoiraNet
» Akitapedigree

Näyttelyt:

Tompassa on jotain, joka vie mennessään. Poitsu on melkoinen menijä, joka ei halua laakereillaan turhaan maata. Tom on varsinainen hurmuripoika, josta tulee aivan ketunpoika mieleen. Pieni riiviö haastaa sisaruksiaan ajoittain leikkiin ja retuuttaa leluja. Tom on sellainen iloinen vesseli, jolla riittää energiaa.

Tome muutti kotiin, jossa on ollut kodinvaihtajakoiria jokunenkin. Nyt on kuitenkin erilaiset haasteet, kun penturiiviö tuo omat kuvionsa mukanaan. Tome pääsee näyttämään akitamaista koiraelämää, joka ehkä tuo jotain harrastusta mukanaan.

Niin vain kävi, että Tomesta tuli itsestäänkin kodinvaihtaja. Uusi kotinsa on Tomelle enemmän kuin passeli, joten eiköhän tuo elämä urilleen palaa uusissa ympyröissä. Tome laittoi uuden isäntänsä tutustumaan akitan maailmaan oikein kunnolla. Eikä sieltä helpoimmasta päästä lähtien. Mutta kun rakkaus rotuun syttyy, ei sitä liekkiä taida oikein mikään sammuttaa. Yhteiseloa täydentää nykyään amerikanakitatyttö Saga, jonka Tome on ottanut vastaan aivan täydellisesti.

Tom Of Finland on kansainvälisesti tunnettu, Touko Laaksosen luoma brändi

Viribus Unitis Elovena "Stella"

#6 narttu, pitkäkarvainen

© Timo Sivonen
Stella akita
Klikkaamalla kuvaa aukeaa diashow

Rek. FI54023/17
Kasv. Emilia Puustinen
Om. Pauliina Purho & Sami Hackman, Kotka

Terveys:
» KoiraNet
» Akitapedigree

Näyttelyt:

Elovena on pieni, mutta kaikkea muuta kuin jalkoihin jäävä. Tuittupää antaa palautteen, jos häiriintyy. Syötävän suloinen Elovena omaa poikkeuksellisen kauniin turkinvärin, siitä se saikin työnimen Kultakutri. Elovenassa on jotain, joka saa huomion kiinnittymään itseensä.

Stella on kiltti tyttö, joka välillä unohtaa kuunnella pyyntöjä kun hajut ja mielenkiinto vie tytön mennessään. Stella on melko itsenäinen pentu, joka ei ole vieraitten liehittelijä. Ja sekös Stellan suloisuutta lisää vielä enemmän. Stellassa on pidättyväisyyttä ja iloisuutta. Nalle vaatii hetken ennen kuin tutustuu uusiin ihmisiin.

Elovena tyttö ei kait selityksiä kaipaa

Viribus Unitis Kielo "Hulda"

#7 narttu, pitkäkarvainen

© Emilia Puustinen
Hulda akita
Klikkaamalla kuvaa aukeaa diashow

Rek. FI54024/17
Kasv. Emilia Puustinen
Om. Sirkka-Liisa & Kimmo Perätalo, Keltakangas

Terveys:
» KoiraNet
» Akitapedigree

Näyttelyt:

Helmi Orvokki, Kielo kaunokainen. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Helmi Orvokki on yksi rohkeimmista pennuista, joka osaa olla itsenäinen. Toisaalta tämä löhöilijä ei liikoja riehu, vaan tekee mitä mieli haluaa. Kielo mennä viuhtoo ulkona, toisaalta taasen asettuu löhöämään kun sen ottaa syliin. Ja syliinhän nallet aina joutuu, koska kuka voi vastustaa pehmeää akitapakettia.

Hulda muutti maalle viemään emäntänsä uuteen elämänvaiheeseen eläkkeelle siirtymisen alussa. Hulda on myös isän tyttö, joka akitamaisen uskollisesti jo ihan pentuna osaa jäädä odottamaan ovensuuhun, että koko perhe on työpäivän päätteeksi koossa.

Kielo on Suomen kansalliskukka