Palokin Momo Inu "Jasmin"

MUISTOISSA

© Emilia Honkanen

Synt. 3.4.1998 ♀ -
kuollut 26.7.2012
Rek.nro: FIN19724/98
Kasvattaja: Kirsi Kuismin, Naarajärvi Palokin kennel
Omistaja: Emilia Honkanen
Jasmin jalostustietokannassa

Käyttäytymiskoe: BH hylätty
Toko: ALO2 ja ALO3 (virall.), ALO1 sija 1 (LPKY:n jäsentenvälinen)

Kuvagalleria

<-- Klikkaamalla kuvaa aukeaa diashow

~~Runo Jasmulle~~

Jasmin on ensimmäinen koirani. Jasmu on erittäin rauhallinen ja hyväkäytöksinen Akita narttu. Luonteeltaan Jasmu on perusakita, yksinään viihtyvä ja erittäin reviiritietoinen. Jasmin on pitkäkarvainen, jonka takia Jasminea ei näyttelyt kiinnosta ollenkaan. Mutta kaveriksi ja harrastuksia silmällä pitäen koira alunperin tulikin. Ollaankin käyty Jasmun kanssa kokeilemassa TOKOa, agilitya ja raunoilla ihmisiä etsimässä muutaman kerran. Toko taitaa kuitenkin olla se meidän laji ja siinä Jasmin on pärjännytkin hyvin. Myös match show'ssa käytiin aikoinaan paljonkin. Jasminella kun tuo naamavärkki ei mikään pahannäköinen olekaan...

Tämä mummo hurmaa kaikki! Jasminen olemus ja näkö ei vaan jätä ketään kylmäksi, ja se on pitkäkarvaisuuden ansiota. Jo pennusta asti on ihasteluja sadellut ja Jasmin on käyttänyt tämän kaiken hyödykseen. Jasmin rakastaa kaikkia, eikä pidättyväisyydestä ole tietoakaan. Jasmin on äärettömän rauhallinen kotonaan, mutta vahtii herkiten koiristani. Muuten äänetön koira päästää kyllä kuuluvat ulvontahuudot ilmoille, jos pihan ohittaa toinen koira. Huumorintajua ja hermoja todella tarvitaan tämän neidin kanssa. Sillä lenkillekin Jasmin lähtee vain harvojen ja valittujen kanssa. Iloinen tyttö nappaa jalat maahan ja heittäytyy selälleen... Viepä siinä sitten koiraa. Veljeni on joskus todennut ettei anna periksi ja lähtenyt lenkille vetämällä. Kun koira heittäytyi hankalaksi, niin veljeni yksinkertaisesti nosti sen hartioilleen ja lähti "lenkille"! Sylissä Jasmin ei tykkää olla yhtään, mutta junttina sen piti pistää sen verran vastaan, ettei heti antanut periksi ja lähtenyt kävelemään. Vihainen tämä lady ei ole, mutta sitäkin haasteellisempi saada tekemään mitä halutaan. Hyvin rakastettava koira, joka laittaa ihmisten suunpielet nousemaan väkisinkin ylöspäin. Näin ei kyllä aina käy omistajan kanssa...

Jasmun saavutuksia

Varsinaisista näyttelyistä ei saavutuksia ole, sillä vaikka kuinka Jasmin hurmaa "tavallisen tallaajan" ulkonäöllään, niin pitkäkarvaisuutensa takia se ei koskaan tuomareille kehässä sitä tee. Sen sijaan Match Show:t ovat olleet mitä mainioin paikka Jasmulle käydä keikistelemässä. Ja niistä saavutuksia onkin sadellut. Jasmin on sijoittunut useammankin kerran Best In Show -kisassa ja voittojakin on muutama kertynyt!

Lapsen tarmolla ja innolla on saatu myös TOKO:sta tuloksia aikaan. Mikään tottelevaisuuden perikuva Jasmin ei ollut, mutta niinä hyvinä päivinä kun Jasmua huvitti kuunnella, niin Jasmin häikäisi muut osaamisellaan. Paras ja muistorikkain kerta oli aikanaan Lappeenrannan Palveluskoirayhdistyksen jäsentenvälisissä kisoissa kun Jasmin nappasi itselleen alokasluokan kisaajana ykköstuloksen (taisipa jopa olla ainut ykköstuloksen saanut luokassaan) ja sen myötä luokan voiton! Tuona kertana kaikki meni niin nappiin ja akitamaisen rauhallinen ja varma luonne kiidätti voittoon. Muut reagoivat suuresti ympärillä olevaan hälinään ja siksi vain muutama sai tuloksen paikallaolosta. Jasmin vetäisi itselleen 10 pistettä ja kun kerroin oli 4, niin ero toisiin suureni merkittävästi.

Suomen historiassa on vain kourallinen akitoja, jotka ovat ottaneet osaa ja etenkään saaneet tuloksen virallisista TOKO-kisoista. Jasmin on yksi näistä.

Jasmun terveys

Jasmin on terve koira, jota ei ole käytetty eläinlääkärissä kuin rokotuksien takia, sekä aikanaan pyometran, jolloin se steriloitiin. Jasmulla kasvoi vanhuuttaan pienet, hyvänlaatuiset "kasvaimet" luomeen, jotka ikävästi ärsytti silmiä. Nuo ns. luomet poistettiin leikkauksella 02/09. Vanhuus on tuonut mukanaan myös melko pysyvän hotspot tyyppisen ihottuman ohimoille.

Jasmun suvussa ilmenee SA sairaus; isä sekä täyssisko ovat sairastuneita.

14 vuotta oli sitten se vuosi kun vanhuus otti yliotteen rakkaasta turjakkeesta. Jasmin nukkui pois sille tärkeimpien ympäröimänä.

Jasminen sukutaulu:

Lo Tak Lei Ezo
FIN49088/95
kuva
Lo Tak Lei Akiko
LOP105092
kuva
Surusumi Of Kyo Nakaikensha
AKIHO 6798
Kaoruhime Of Kyushu Fukabori
LOP105090
Akishino Go Kurume Hirose
LOP135119
Fujin Go Kurume Hirose
AKIHO 93-5081
Satsukihime Go Isahaya Koda Kensha
AKIHO 89-1960
Let's Party As Aras An Uachtarain
FIN30024/95
kuva
Chicaru
NHSB1807586
Fujioh Of Sagami Imai
NHSB1625045
kuva
Dai-Koku Av Sarek
NHSB1629546
Fumi Of Dharani-Go
NHSB1850387
Fujioh Of Sagami Imai
NHSB1625045
kuva
Akatsuki Ichigo Of Daini Sennansow
JKCJL23/91EO