Viribus Unitis Tounan Thelma "Ansa"

© Emilia Puustinen
ansa

Synt. 22.4.2016 ♀
Rek.nro: FI30696/16
Kasvattaja: Emilia Puustinen
Omistaja: Emilia Puustinen
Ansa jalostustietokannassa
Ansa Akitapedigreessä

Kuvagalleria

<-- Klikkaamalla kuvaa aukeaa diashow

Oma unelmien ja työn tulos, Ansa Ikonen. No on sitä odotettukin! Alusta asti kun kasvatusta alottelin Junon kanssa, oli selvää, että luon oman jalostuspohjan ja kasvatan itselleni. Jep, vaikka tuo kuulostaa omahyväiseltä, niin pohjimmiltaanhan mie itelleni tätä oon tehnyt. Ja nyt pitkästä aikaa kotia koristaa taas VU-tyttö - kuudennesta VU-sukupolvesta!

Ajatusta herättävää miten suunnattoman monta koiraa - siis niitä omia persooniaan, aitoja perheenjäseniä - Ansan taustalla onkaan. Sen lisäksi, että osaan nimetä niitä, oon myös rapsutellut ja aidosti tuntenut noita koiria. Osa niistä hyvin rakkaita miulle. Kuten koko kasvatustyön kantanarttu, oma edesmennyt Juno. Kuinka moni pystyy samaan, koskaan.

Ansa on napakka tyttö, mutta huomattavasti perusakitaa kiltimpi. Ansa omaa jonkin verran dominointitaipumusta, omaa mieltä, harkitsevuutta ja vähän tuhmuuttakin luonteessaan. Todellinen persoona, mieleenjäävä tyyppi. Ansa on huomattavasti energisempi akita ja sitähän oon halunnutkin. Kunnollista lenkkikaveria itselleni ja Maialle, joka ei pistä hanttiin ulkoilua eikä nuudu nopeasti. Ansa rrrrrakastaa ihmisiä suurimmaksi osaksi. Sillä heiluu häntä, se hykertelee ja kieriskelee ja pomppii ja nojailee kun joku sitä tervehtii. Pentuna Ansa juoksi kaikkien ihmisten luo, ketään ei jätetty huomiotta.

Kotona Maia antaa tilaa Ansalle, sillä akita on akita. Ja bouvier ei riitaa haasta, joten pentuna etenkin Ansa sai mennä ja tulla ja pompottaa. Maian hermot ei pettäneet koskaan. Ansa leikittää Maiaa, repii sen partaa ja roikkuu niskavilloista. Loistava parivaljakko siis! Meille monesti sanotaankin, että Ansasta näkee, että se on kasvanut Maian kanssa.

Hauskaa miten Maian dominoinnin puute ja Ansan paljon perusakitaa vähemmän omaava dominointitaipumus toimii yhteen. Kiltit koirat syövät vieretysten isoa luuta. Kumpikaan ei luovuta sitä toiselleen, toisaalta ne voivat jakaa ison luun syöden sitä molemmista päistä yhtäaikaa. Tai sitten odottaen vuoroa, sillä nopeat syövät hitaat! Riitaa ei tyttöjen välillä ole, molemmat tyytyvät hyvin helposti kohtaloihinsa.

Ansa näyttäisi omaavan isänsä ja isoisänsä tavoin upean, joustavan askeleen. En voi sanoa, että olisin harmissani. Ansa on saanut monen monta hyvää osuutta emältään, isältään, sekä kauempaa suvustaan. Siinä on tuttua VU-koiraa, joskin luonteessa uutta ja energisempää mukana. Hyvä mixi VU-linjoja ja uusia tuulia.

Jottei kaikki olisi liian kullan kimallusta, niin Ansa oli kasvuaikansa varsinainen tuholainen! Se söi kaikkea, eikä yksinolot hoituneet ollenkaan hyvin. Pitkien päivien takia Ansa asustikin Lappeenrannassa muutaman kuukauden. Varsin ärsyttävä piirre koirassa, uskokaa miuta...

Ansan saavutuksia

Ansa oli rotunsa paras pentu japanilaisen Masami Uryun tuomaroimana.

Ansan terveys

Pikkupentuaikana Ansalla oli maha helposti kuralla. Muista miun koirista poiketen Ansa on nirso.

Ansan sukutaulu

Ansan suku on täynnä (!!) tuttuja koiria. Ansan emälinja on VU-linjaa aina kantanartusta Junosta lähtien, joka löytyy kuusi sukupolvea taaempaa. Tunnen emälinjan omat kasvattinarttuni, mutta niitten lisäksi tunnen tai olen henkilökohtaisesti päässyt tutustumaan myös seuraaviin koiriin: Marski (eei), Riki (ii), Ryuun (ei), Daimon (eii), Kenshin (eeii), Hotaru (eeie), Tamatoran (eeei), Sulon (eeeei), Unshoun (eeeeii), Fujin (eeeeei), Polyushka (ie), Seiran (ieeii), Akebono (ieeie), Raj (eeeeeei) ja Ninnu (eeeeeee). Hauskaa on se, että esimerkiksi Akebonon ja Seiranin tapasin vuosia sitten ja nyt ne ovat miun oman koiran taustalla.

e = emä, i = isä

Koirien lisäksi sukutaulu kätkee taakseen paljon ihania ihmisiä, kuten Virve ja Niko, Maarit ja Juha, Päivi ja Tommi, Jitka ja Ralf, Timo, Päivi ja Harri, Minna Riikka ja Harri sekä Niina. Paljon tapahtumia. Jollain tapaa onkin aihetta sanoa, että omalla tavallaan Ansa on legenda jo eläessään.

Kolmen polven sukutaulu:

Yuki Tenshi Batayger
kuva - sivu
Fubuki Go Takasaki Yamaguchi
kuva - sivu
Kumofubuki Go Noshiro Koujusou
Natsu Go Takasaki Yamaguchi
Polyushka Tomimopa
sivu
Achiko Go Akita Inu of Cacic
Zu Rei Akita Inu of Cacic
Viribus Unitis Cheko Arisu
kuva - sivu
Ryuu Akai Go Haru Kaze
kuva - sivu
Daimon Go Haru Kaze
sivu
Masahime Go Sugisawa Kensha
Viribus Unitis Uma Videl
kuva - sivu
Hiro Go Di Casa Saporito
kuva - sivu
Viribus Unitis Yua
kuva - sivu