FIN MVA
Viribus Unitis Angerona "Martta"

MUISTOISSA 2004-2016

© Emilia Honkanen

Synt. 1.6.2004 ♀ -
kuollut 17.11.2016
Rek.nro: FI32336&04, ER32336/04
Kasvattaja: Emilia Honkanen
Omistaja: Emilia Honkanen
Martta jalostustietokannassa

Kuvagalleria

<-- Klikkaamalla kuvaa aukeaa diashow

~~Runo Martalle~~

Martta on ihka ensimmäinen Viribus Unitis koira! Oli selvää, että joku Junon tytöistä jää kotia ja valinta osui sitten siihen ensimmäiseen. Martalla on yksi pentue; E pentue.

Aluksihan tarkoitus oli sijoittaa tyttö, mutta mutta tännehän tuo tuntui vaan jäävän. Martta on koiristani se menijä. Sillä on tarmoa sen verran, että lenkit onnistuu vetämättä koiraa hihnassa perässä (toisin kuin Junon kanssa). Martta on ollut ihan pienestä pitäen suurieleinen ja äänekäs. Taisi koira luulla itseään maailman valtiaaksi hyvin pitkän aikaa. Vieraista Martta ei niinkään välitä, mutta omia perheenjäseniään se palvoo sitäkin enemmän. Rauhallisuutta tytöstä silti löytyy, hötkyilijäksi sitä on siis turha luulla.

Martta omaa äitinsä lailla äärettömän vahvan saalistusvietin ja jos se on irti metsässä ja eteen sattuu tuore jäniksen jälki, niin silloin koiraa viedään! Eikä sen perään ole mieltä huutaa, sillä ei se kuule eikä näe enää muuta. Paras on vaan odotella ja lähteä etsimään koiraa. Muutoin Martta on helppo lenkitettävä, sillä Martalla on automaattisesti tullut tavaksi tulla aina välillä katsastamaan ihmiset, ikään kuin moikata ja tsekata tilanne.

Luustoa ja turkkia Martalta löytyy reilusti. Luusto onkin ehdottomasti Martan parhaimpia puolia. Sekä tummanpunainen väri. Jo pennusta asti on Martta ollut pentueen isoin, vaikka tietysti veikka ohitti myöhemmin... Martta on kolmas koirani, ja täysin avomieheni Antin pauloissa. Heillä on selvästi jokin salainen yhteisymmärrys.

Martta asui tarhassa ensimmäiset elinvuotensa, eikä oikeastaan sisälle kaivannutkaan. Nopea elämän muutos tarhasta kerrostaloon ei tuottanut neidille ongelmia ollenkaan. Martta onkin todella mukautuvainen tyyppi. Lentomatkankin Suomesta Espanjaan se otti olan kohautuksella. Ruokahalu tällä tytöllä on valtava, ja nyt leikattuna se on vaan kasvanut. Se on tietysti helppoa sillä, ettei tarvitse miettiä ruokaa, kunhan sitä vaan on.

Martan saavutuksia

Martta kävi näyttelyissä vain muutaman vuoden ajan ja saikin itselleen tarvittavat sertit Suomen Muotovaliota varten. Tämän jälkeen on näyttelyt jääneet pois, sillä SA vei päälaelta karvat. Martta ehti olla mm. ROP kaksi kertaa, molemmat vielä kansainvälisissä näyttelyissä.

Martalla on yksi pentue, josta näyttelyissä on käynyt pääasiassa vain ensimmäinen tyttö Hilma, joka onkin juossut itsensä Suomen Muotovalioksi.

Martan terveys

Martan lonkat ovat priimaa, eli A/A ja silmät puhtaat. Ulkomaan astutusreissu, synnytys ja pentujen hoito oli iso asia ja sen myötä karvat lähti päälaelta. Mitään muita oireita ei ollut, eikä eläinlääkäri pitänyt sitä minään. Parin vuoden päästä kuitenkin vähän kuin vahingossa selvisi, että tuo vähäkarvaisuus johtuikin SA:sta. Martta ei nykyään kestä possua eikä nautaa jatkuvasti syötettynä.

Martan poika on sairastunut UDS:ään sekä kaksi tyttöä SA:han. Martalla todettiin pahalaatuinen nisäkasvain 11/2014, joka leikattiin silloin. Leikkauksessa huomattiin, että etäpesäkkeitä oli levinnyt lonkan ympärille saakka. Kaikki poistettiin mitä voitiin. Martta sai leikkauksen ansiosta kaksi vuotta, mutta syöpä palasi ja Martasta jouduttiin luopumaan 11/2016.

Martta testattiin VGL-testissä, eli monimuotoisuustesti, 1/2016. Tulokset:
VGL sertifikaatti
VGL raportti

Martan sukutaulu:

Fujimaru Go Seaside Nakagawa
ER37107/03
kuva
Kakusui Go Tezuka Kensha
JKCJL00183/99
kuva
Tougaku Go Mizushima Nakajimasou
AKIHO96/3618
kuva
Maki Go Yamagata Shimizu Kensha
AKIHO96/3520
kuva
Wakana Go Oumi Kojima
JKCJL00395/01
Shinryuu Go Sakai Suwa
AKIHO97/3778
Sumire Go Mie Ookawa
AKIHO98/3401
Palokin Like A Dream
ER20349/01
kuva - sivu
Ängsmyren's Yori No Kogawe
ER19467/00
kuva
Ryujin-Go No Shatsuko
S39943/95
kuva
Maiko Go Musashi Aiwa
S41971/98
kuva
Nijiyaka-Go
FIN36178/00
kuva
Kiro
LOI99/36275
kuva
Kina-Go
LOI98/114416
kuva